Halı yıkama teknikleri dünden günümüze büyük değişim göstermektedir. Orta yaş üzeri kişiler iyi bilir sokak aralarında evlerin bahçelerinde zemine serilip 3-4 kişi birleşerek halı yıkama işi yapılırdı. Hem imkanların elvermemesi hem de zamanın daha değerli olduğu günümüzde bu görüntülerle karşılaşmak artık çok zor. Profesyonel halı yıkamak için bir kaç yöntem ve teknik mevcuttur. Bu sayfada sizlere bu konuda bilgilendirmeye çalışacağız.
Halı yıkama teknikleri nelerdir, Halı nasıl yıkanır, halı yıkarken nelere dikkat edilmelidir, tüm bu soruların cevapları bu sayfada.
Halı yıkama teknikleri nelerdir?
Elde halı yıkama: Her ne kadar eskide kaldı desek de kırsal kesimlerde bu yöntem kullanılmaktadır. Bir fırça yardımı ile halı çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı yardımıyla yıkanır. Ardından durulanarak güneşe kurmaya bırakılır. Çok fazla su israfı vardır. Kullanılan deterjanlar tam anlamıyla çıkmaz. Halı sıkılmadan asıldığı için taşıması çok zordur. Büyük bir emek harcamak gerekir. (Resim 1)

Elde makine ile yıkamak: Bu yöntem hali hazırda bir çok halı yıkama firması kullanmaktadır. Tezal halı yıkama da bu yöntemi kullanmaktadır. Bu yöntemin en büyük avantajı halıda hasar bırakmamasıdır. En ufak bir sorunda anında müdahale edilebilir. Elde halı yıkama makineleri yardımıyla halı yıkanır. Bol su ile durulanarak kuruma aşamasına geçilir.
Otomatik makinede halı yıkama: Günümüzde bu sistemi kullanan firma sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Halının rahatça sığabileceği ebattaki makinenin bir tarafından sürülen halı diğer taraftan yıkanmış bir şekilde çıkar. İki dezavantajı vardır. Havuz sistemi halı ıslama kullanılır ve halıda hasar oluştuğunda müdahale süresi yıkama sonrası olduğu için telafisi olmayan sorunlar oluşabilir.
Halı nasıl yıkanır?
Öncelikle şunu belirtmeliyiz, halının maksimum şekilde nasıl yıkanacağı halının cinsine göre değişmektedir. Makinede dokunan halılar halı yıkama makinelerinde yıkanabildiği gibi yün, antika ve kilim gibi bazı hassas halılar elde yıkanmalıdır. Bunun için halı yıkama ustası eğitimli ve tecrübeli olmalıdır.
Halı yıkarken kullanılan şampuan mutlaka halı şampuanı olmalı ve doğal olanları tercih edilmelidir.
Bol su ile durulanmalı ve halıda su kalmamalıdır.
Güneşte kurutulmamalı kapalı ortamda kurutulmalıdır.
Mutlaka kalite kontrolü yapılmalıdır.
Halı yıkarken nelere dikkat edilmelidir?
En önemli nokta halının cinsidir.
Halının cinsine göre halı yıkama yöntemi belirlenmelidir.
Natürel şampuanlar tercih edilmelidir.
Yıkama öncesi leke kontrolü yapılmalı, gerekirse müşteri bilgilendirilmelidir.
Şimdi halı yıkama yöntemlerini biraz daha inceleyelim:
Elle halı yıkama : Eskiden yerleşim yerlerinin geniş olması ve su sıkıntısının olmaması sebebiyle halılar evlerimizde balkonlarımızda hatta dam dediğimiz müstakil evlerimizin çatılarında yıkanırdır. Artık şehirleşmeden dolayı bu sistem ortadan kalkmıştır.
Havuz sistemi ile halı yıkama: daha çok köylerde kullanılan bu sistem ortak kullanılan havuzlara halılar atılarak yıkanan sistemedir. Ortak kullanıldığı için çok sağlıksızdır.
Makine ile yıkanan sistem: En sağlıklı sistem diyebiliriz. Dakikada çok hızlı dönen fırça ile halılar tek tek yıkanır. Ve derinlemesine temizlik yapılmış olur.
Otomatik halı yıkama makinesinde yıkama: Gelişen teknoloji ile halılar geniş makinenin ağız kısmı dediğimiz yere düz bir şekilde bırakılarak makinenin halıyı yıkamasıdır. Bu sistem de diğer yıkama tekniklerinden oldukça iyidir. Yukarıda halı yıkama teknikleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu tekniklerden elle yıkama ve havuz sistemi artık kullanılmamaktadır. Nadiren de karşılaşılsa çok azınlıktadır. Günümüzde Makine ile yıkama daha sık yapılmaktadır. Zamandan ve sudan büyük oranda tasarruf sağlayan bir sistem olduğu için bir çok halı yıkama fabrikası bu siteme geçmiştir. Son zamanlarda ise tam otomatik halı yıkama makineleri sık kullanılmaktadır.